Jevnaker IF’s Toppturer 2015!

pershusfjellet1. Østre Buttentjern
Også i år ønsker vi å ta med «superposten» vår. Med så mange besøkende og ny bru ut til posten, må den bare være med. Heldigvis ble det ikke skytefelt ved vannet. Tjernet ligger på Jevnakers Vestås, og grensen til Ringerike går her.

Har du bil kan den settes på parkeringsplassen til Bergerbakken skole. Dit kommer du ved å følge skiltet BERGERBAKKEN SKOLE på Rv 245 rett nord for REMA 1000. Gå over bilveien og følg skogsbilveien som går nord-vestover og oppover. Etter 200 m passeres en bom ved et bolighus. Deretter er det bare å følge skogsbilveien/dalen ca 4 km og du er fremme ved brua som går over til posten og rasteplassen/badeplassen ute på tangen. Hit kan en også trille barnevogn, og sykkel må gjerne brukes. I tørt vær anbefales også en tur rundt vannet.

Vi har fått en benk i gave, og den kommer snart på plass ved vannet – Hurra!

 

2. Svarttjern
Svarttjern ligger i Svarttjernsmyra natturreservat på Veståsen.

Følg Rv 245 nordover fra REMA 1000. Etter ca 6  km tar du av ved skiltet FALLA VEI og følger veien/skogsbilveien forbi betalingsbom og inn til veiens ende. Ca 5 km.  (Flekkerøymyra – parkeringsplass) Herfra går du «vintervei» nordover ca 1 km. Vinterveien har grøfter på begge sider og er lett å se. Posten er plassert ved grensen til reservatet og ca 200 m før det lille vannet Svarttjern. Vi anbefaler å lese om reservatet før turen starter. Sykkel må gjerne brukes til parkeringsplassen. Barnevennlig tur.

Husk at det er mange fine stier som går ut fra Flekkerøymyra og flere turer i området anbefales.

 

3. Risbitveien/Skilldalsrabben
Posten er plassert i enden av Risbitveien på Veståsen. Dette er skogsbilveien som tar av Bergerbakkveien ca 500 m syd for Bergerbakken barnehage, og går opp til Skilldalsrabben. Etter 50 meter på denne veien kan parkering skje. Stedet heter Midtbråtan. Alle som deltar og kommer med bil, må parkere her. Så er det bare å følge veien oppover åsen ca 2 km og ta rett fram i alle kryss.  (For å komme til Kniptjern følger du også denne veien, men tar da av til høyre oppe i lia).

  • Ønsker du bra utsikt mot Ringerike, kan du forlenge turen ved å ta til høyre ca 100 m før posten. Da kommer du til en topp med bra utsikt. Her er det fint med kaffepause. (Det er også mulig å gå videre opp til Østre Buttentjern, men er du ukjent bør kart/kompass brukes.)

Dette er en tur som også anbefales for barn, med barnevogn og ev. bruk av sykkel.

Ordet risbit er lett å finne ut hva er, men hvordan har denne veien fått dette navnet?

 

4. Skollerudhaugen
Rett syd for Moe gård på Rv 241, tar du av riksveien og følger vei, låst med bom, opp mot marka. (Det er parkeringsmuligheter nær bommen). Denne skogsbilveien følger du  ca 3 km og den går i svinger oppover/østover. Det er et par veideler underveis, men hold da til høyre i det første og rett frem/høyre i det andre.  Posten er plassert der veien slutter/snuplassen.

Det er god sti opp på Skollerudhaugen fra posten/snuplassen, og det anbefales en tur dit. (nordover) På kartet står det at toppen er på 504 m.o.h. Stien som går sørover fra posten, krysser en bekk og snart er du kommet over på skogsbilveien fra Gjørud/Åsbygda.  Rundtur er dermed mulig for gående og syklende. Litt langt med barnevogn kanskje, og stien mellom skogsbilveiene er neppe beregnet for slik kjøretøyer.

Skollerud har du nærmest passert på veien opp mot posten. Men hvorfor fikk stedet navnet Skollerud?

 

5. Midtliakrysset
Ny og spennende tur/rundtur med flott utsikt over hele Jevnakers sentrum og litt til.

Utgangspunktet er Toso skole. Gå til syd/østre hjørne av lekeplassen ovenfor skolen og ta deg over til skogsbilveien opp for Hauger. Denne veien følges helt til posten som er plassert i veikrysset opp mot Midtlia. Vi anbefaler å fortsette på veien nordover, for her er i dag meget flott utsikt. I enden av veien tar du deg litt oppover på sti og krysser så dårlig bru over bekken i Søtbakkdalen. På den andre siden finner du blåmerket sti som du følger tilbake til Toso skole.

En forlengelse av turen ved å følge blåmerkingen oppover til Søtbakken, er heller ingen dårlig ide. Fra Toso skole til posten er det ca 2,5 km. Anbefales også som sykkeltur/med barnevogn, men da bør en snu og ta samme vei tilbake fra posten eller enden av skogsbilveien.

 

Alle turene er åpne frem  til 15. september.

God tur :)

Legg inn en kommentar